asigurarea rca auto

Asigurarea RCA – de ce ai nevoie de ea?

Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto sau RCA reprezintă un contract care se încheie între tine, proprietar al mașinii, indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică și o societate de asigurări, aleasă în prealabil. În urma contractului asiguratorul este obligat să plătească despăgubiri unei persoane păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat asigurarea.

De ce ai nevoie de o asigurare RCA?

Prin simplul fapt că este obligatorie, asigurarea RCA te poate scăpa de numeroase probleme. În cazul în care se întâmplă ceva, poate reprezenta un veritabil colac de salvare. Principalul avantaj oferit de acest tip de asigurare auto este acela că acoperă absolut toate daunele produse în caz de accident(nu daunele tale dacă tu esti persoana din cauza căruia s-a produs accidentul). Cu alte cuvinte, asigurarea RCA poate fi considerată drept o investiție (chiar dacă e una obligatorie) care, chiar dacă nu vrei să o achiți, într-un moment de criză te poate salva de la plăți care îți depășesc cu mult bugetul.

Un alt motiv pentru care asigurarea RCA este extrem de importantă este următorul: polița denumită Cartea Verde, o poliță disponibilă și în afara României, îți vine în ajutor în cazul în care ești implicat într-un accident pe care l-ai produs tu.

În plus, asigurarea RCA poate să acopere despăgubirea, chiar dacă șoferul are permisul de conducere suspendat sau în cazul în care șoferul a încălcat legislația mai grav. Însă, pentru despăgubire există anumite limite, asta în funcție de locul în care ai decis să îți faci asigurarea.

Când este necesară o asigurare RCA?

O asigurare RCA este obligatorie și se va încheia atunci când se înscrie în circulație o mașină pe teritoriul României, fie prin înregistrare sau înmatriculare sau în cazul în care asigurarea RCA veche expiră.

Fiecare posesor de mașină trebuie să dețină, în mod obligatoriu, o asigurare RCA care să fie valabilă pe toată perioada în care mașina este înregistrată sau înmatriculată în țară, indiferent dacă a fost sau nu folosită.

În plus, prezența asigurării este obligatorie la:

Înmatricularea sau înregistrarea în circulație a mașinii;

Atunci când se aduc modificări în certificatul de înmatriculare a mașinii sau înregistrare;

Atunci când se aduc modificări în cartea de identitate a autovehiculului;

La reviziile tehnice periodice (ITP);

Atunci când soliciți un loc de parcare în zona de reședință.

Excepție de la asigurarea RCA o au persoanele care utilizează vehiculele în alte scopuri decât cele obișnuite, precum curse cu mașini, întreceri, raliuri sau antrenamente.

Poți cumpăra acum o asigurare RCA direct de pe telefonul tău, folosind portalul teasigur.ro