sezon vacante

Sfaturi pentru cei care merg cu mașina în vacanță

Sezonul călătoriilor a început deja și se pare că turiștii acordă din ce în ce mai multă atenție locurilor pe care le aleg pentru vacanta, dar și serviciilor pe care vor să le primească. De aceea, călătoriile organizate minuțios, în detaliu de fiecare turist în parte, sunt în tendințe la momentul actual, iar trendul este unul promițător.

Din fericire, în ziua de azi avem la dispoziție diferite aplicații sau tool-uri cu ajutorul cărora putem calcula prețuri, putem accesa site-uri de booking, bloguri de călătorie sau ne putem face o asigurare de călătorie online. Cu alte cuvinte, avem posibilitatea de a primi absolut toate informațiile de care avem nevoie pentru a organiza călătoria în cele mai mici detalii.

Ce se întâmplă atunci când vrei să mergi cu mașina în vacanță? Legi, reguli de circulație, anumite interdicții care diferă de la o țară la alta, iată tot ce trebuie să știi pentru a nu risca să primești amenzi substanțiale sau chiar o penalizare gravă.

Bine de știut atunci când mergi cu mașina în vacanță

Documentele personale ale mașinii tale

În cazul în care ai decis să mergi cu mașina în vacanță, pe lângă documentele personale (act de identitate, pașaport, permis) mai ai nevoie de talonul mașinii (cu ITP valabil), de o asigurare auto RCA valabilă. În cazul în care țara pe care ai ales-o pentru a călători nu este inclusă pe asigurarea RCA pe care ai încheiat-o, atunci vei fi nevoit să închei o asigurare suplimentară pentru țara respectivă și pentru perioada de călătorie aleasă. Să nu uiți de vinieta pentru taxa de drum.

Dacă mașina este  cumpărată în leasing, vei avea nevoie de o împuternicire din partea firmei de leasing. Unele țări solicită acest lucru. (Turcia, de exemplu)

Asigurarea travel

Un alt document important, dar care nu este obligatoriu, însă este în avantajul tău dacă îl ai, este asigurarea travel. Aceasta este o asigurare pe care mulți o ignoră, însă nu este singura care îți va fi de folos dacă te vei confrunta cu o eventuală problemă de sănătate.

Viza de turist

Chiar dacă numeroase sunt țările în care poți călători timp de 90 de zile fără să ai nevoie de viză sunt țări care cer viză de turist sau pașaport. Dacă pleci cu mașina personală în vacanță atunci, cu siguranță vei trece prin mai multe țări. Trebuie să știi că Ministerul Afacerilor Externe a publicat o listă cu condițiile în care poți călători ca și turist. Dacă ai nevoie poți apela cu încredere la consulatul local sau la ambasade.

Penalități și reguli de circulație

Nu trebuie să uiți faptul că, în afara țării, regulile de circulație și legile pot fi diferite de ale noastre. Spre exemplu, dacă circuli în Franța începând cu data de 1 iunie, vei fi obligat să ai în mașină un alcooltest. În cazul în care ești prins sub influența alcoolului pe teritoriul unor țări cum sunt Spania, Turcia, Italia, Elveția și Germania, riști să te trezești cu mașina confiscată. Dacă încerci să scapi de radar și ești echipat cu GPS-uri sau detectoare dotate cu acest sistem, poți fi pedepsit cu amenzi care se ridică la câteva mii de euro sau chiar reținerea documentelor sau a plăcuțelor de înmatriculare. Un stat precum Turcia nu dă voie mașinilor de taxi din altă țară să le calce granița.